Bitcoin Cryptocurrency

Υπερδιπλασιάστηκαν οι e-διαρρήξεις για bitcoin το 2013

Περισσότερα από 8 εκατομμύρια περιστατικά ψηφιακών διαρρήξεων με στόχο τα Bitcoin κατέγραψε η Kaspersky Lab στην έκθεση οικονομικών κυβερνοαπειλών του 2013, αριθμός που υποδηλώνει 2,5 φορές αύξηση μέσα σε έναν χρόνο.

Το bitcoin δημιουργήθηκε ειδικά για την πραγματοποίηση ανώνυμων ηλεκτρονικών πληρωμών και έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια.

Στις αρχές του 2013, βάσει συναλλαγματικής ισοτιμίας, ένα Bitcoin αντιστοιχούσε σε $13,6. Μέχρι το Δεκέμβριο, έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας τα $1.200. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, σημειώθηκαν αρκετές μεταπτώσεις, αλλά από τον Απρίλιο του 2013 και μετά, η τιμή μονάδας του εικονικού νομίσματος δεν έχει πέσει κάτω από τα $80. Αναπόφευκτα, αυτό προσέλκυσε την προσοχή των απατεώνων.

«Εύκολη λεία» τα bitcoin

Τα bitcoins αποτελούν συχνά εύκολη λεία για τους ψηφιακούς εγκληματίες. Αν οι χρήστες αποθηκεύουν bitcoins στους υπολογιστές τους σε μη κρυπτογραφημένη μορφή, οι εγκληματίες αρκεί να κλέψουν το αρχείο του «ψηφιακού πορτοφολιού» (wallet.dat ή κάτι αντίστοιχο ανάλογα με το app που χρησιμοποιείται), ώστε να αποσπάσουν πληροφορίες σχετικά με τα «χρήματα» που βρίσκονται σε αυτό και να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό του θύματος.

Πάνω από 30 δείγματα malware που σχετίζονταν με οικονομικές επιθέσεις επιλέχθηκαν για την έρευνα της Kaspersky Lab. Εννέα από αυτά αποτελούσαν το πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί για την κλοπή του ψηφιακού νομίσματος. Αυτά τα εννέα κακόβουλα προγράμματα αντιστοίχησαν συνολικά στο 29% του συνόλου των οικονομικών ψηφιακών επιθέσεων που υλοποιήθηκαν με τη χρήση κακόβουλων εφαρμογών.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι ψηφιακοί εγκληματίες για να κλέβουν bitcoins μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη περιλαμβάνει προγράμματα που δημιουργήθηκαν για να κλέβουν αρχεία ψηφιακών πορτοφολιών. H δεύτερη, εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για να εγκαθιστούν λογισμικό για τη δημιουργία bitcoin (διαδικασία γνωστή ως “mining”) από έναν «μολυσμένο» υπολογιστή.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι κλέφτες «πορτοφολιών» bitcoin πραγματοποίησαν τις διπλάσιες επιθέσεις το 2013. Ωστόσο, η ανάπτυξη των εργαλείων “mining” ήταν πολύ ταχύτερη.

Αν χάσετε τα bitcoin σας

«Το 2013, η αξία των bitcoins αυξήθηκε περισσότερο από 85 φορές, κάτι που – όπως ήταν φυσικό –  τράβηξε την προσοχή των ψηφιακών εγκληματιών. Μέχρι το τέλος του έτους, ο αριθμός των χρηστών που είχαν δεχτεί επίθεση με malware που στοχοποιούσε τα bitcoins είχε αρχίσει να πλησιάζει τον αριθμό των ατόμων που αντιμετώπισαν πιο συμβατικές τραπεζικές απειλές.
Οι κάτοχοι του ψηφιακού νομίσματος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι είναι σχεδόν αδύνατο να ανακτήσουν τα χρήματά τους σε περίπτωση κλοπής. Αυτός είναι ο εγγενής κίνδυνος της χρήσης ενός ψηφιακού νομίσματος, όπως το Bitcoin, το οποίο κυκλοφορεί χωρίς κανέναν έλεγχο από κάποια ρυθμιστική αρχή», σχολίασε ο Sergey Lozhkin, Senior Security Researcher της Kaspersky Lab.

Αποθήκευση με κρυπτογράφηση

  • Οι διαδικτυακές υπηρεσίες για την αποθήκευση των αποταμιεύσεών σας θα πρέπει να αποφεύγονται -χρησιμοποιήστε ειδικές εφαρμογές wallet αντ’αυτών
  • Μοιράστε τις αποταμιεύσεις σας σε διαφορετικά πορτοφόλια -έτσι θα ελαχιστοποιήσετε τις απώλειες εάν κάποιο από αυτά κλαπεί.
  • Αποθηκεύστε τα πορτοφόλια στα οποία έχετε τις πολυετείς αποταμιεύσεις σας σε μέσα αποθήκευσης με κρυπτογράφηση.Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε wallet τυπωμένα στο χαρτί.
  • Είναι επίσης αναγκαίο να προστατεύουν τους υπολογιστές τους ενάντια στα κακόβουλα λογισμικά, με τη χρήση μιας αξιόπιστης, ολοκληρωμένης σουίτας ασφάλειας, καταλήγουν οι ειδικοί της Kaspersky και παραπέμπουν στο δικό τους Internet Security και το Safe Money, για το οποίο έχουν κερδίσει βραβείο καινοτομίας.