Το Πράσινο Ταμείο καλεί το σύνολο των Δήμων της χώρας, να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, σύμφωνα με τον Οδηγό Διαχείρισης Χρηματοδοτικού Προγράμματος: «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» 2023 – 2024, Άξονας Προτεραιότητας 2 «Αστική Αναζωογόνηση & Λοιπές δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».
Η επιλογή αυτή γίνεται για να δοθεί η δυνατότητα στους δυνητικά δικαιούχους Δήμους να ωριμάσουν και να καταστούν επιλέξιμα έργα τα οποία θα μπορούν να υποβληθούν στο πρόγραμμα – σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οδηγού του Προγράμματος – χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργούνται καθυστερήσεις σε όσους διαθέτουν ωριμότητα σε αυτή τη φάση.
ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Ο Άξονας Προτεραιότητας 2 «Αστική Αναζωογόνηση & Λοιπές δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» περιλαμβάνει τρία (3) μέτρα σε αντιστοιχία με τις επιλέξιμες κατηγορίες δράσεων ως εξής:
Μέτρο 1. Σύνθετες αστικές αναπλάσεις
Μέτρο 2. Παρεμβάσεις στον αστικό χώρο
Μέτρο 3. Ολοκλήρωση Πολεοδομικού Σχεδιασμού
5.2.1. ΜΕΤΡΟ 1: Σύνθετες αστικές αναπλάσεις
1.1. Ολοκληρωμένα έργα αναπλάσεων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου ή δίκτυο αυτών
1.2. Α. Αποκατάσταση και επανάχρηση δημόσιων κτιρίων χαρακτηρισμένων ως διατηρητέα ή μνημεία.
Β. Συνδυασμός των δράσεων 2.5 και 2.6 του Μέτρου 2
5.2.2. ΜΕΤΡΟ 2: Παρεμβάσεις στον αστικό χώρο
2.1. Διαμόρφωση νέων κοινόχρηστων χώρων και αναδιαμόρφωση υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων, χώρων πρασίνου και υφιστάμενων δικτύων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, με έμφαση στη συμπλήρωση των φυτεύσεων.
2.2. Αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου. Η δράση αυτή μπορεί να αποτελεί τμήμα άλλων δράσεων.
2.3. Δημιουργία νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων παιδικών χαρών και πάρκων δραστηριοτήτων (όπως πάρκα σκύλων και άλλα θεματικά πάρκα).
2.4. Αισθητική, λειτουργική, περιβαλλοντική αναβάθμιση, διεύρυνση, ανακατασκευή, πεζοδρόμων και πεζοδρομίων ή και δημιουργία νέων. Στην τελευταία περίπτωση πρέπει να τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα, να αποδεικνύεται η δημιουργία δικτύου κίνησης πεζών με πρόνοια και για τα εμποδιζόμενα άτομα και σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται υπόψη οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
2.5. Ανακαίνιση και διαμόρφωση κτιρίων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία Ο.Τ.Α./ Δικαιούχου, ή έχουν εκμισθωθεί/παραχωρηθεί σε ΟΤΑ/ Δικαιούχο από φορείς που συγκαταλέγονται στους εν δυνάμει δικαιούχους του Πράσινου Ταμείου για χρονική διάρκεια τουλάχιστον 15 ετών, δηλαδή πρόκειται για κτίρια εγκαταλειμμένα ή αχρησιμοποίητα με στόχο την επανάχρησή τους για την κάλυψη αναγκών εγκατάστασης κοινωνικών, πολιτιστικών σε συνδυασμό με τυχόν αναπτυξιακές δραστηριότητες.
2.6. Αποκατάσταση όψεων κτιρίων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία Ο.Τ.Α./ Δικαιούχου ή έχουν εκμισθωθεί/παραχωρηθεί σε ΟΤΑ/Δικαιούχο από φορείς που συγκαταλέγονται στους εν δυνάμει δικαιούχους του Πράσινου Ταμείου για χρονική διάρκεια τουλάχιστον 15 ετών, σε αξιόλογα τουριστικά, κοινωνικά ή πολιτιστικά σημεία της πόλης ή του δήμου, όπως σε κεντρικές πλατείες, καθώς και κτιρίων κεντρικών αξόνων και παραλιακών μετώπων.
2.7. Διαμόρφωση θεσμοθετημένων χώρων στάθμευσης οχημάτων, υπέργειων και υπαίθριων με βιοκλιματικά υλικά, όπως και υπόγειων.
2.8. Ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση σχολικών κτιρίων καθώς και αναβάθμιση των υπαίθριων χώρων αυτών με ενίσχυση της φύτευσης και της διαπερατότητας των εδαφών για τη δημιουργία χώρων πρασίνου στα σχολεία. Η επέκταση της δομημένης επιφάνειας δεν θεωρείται επιλέξιμη δράση.
5.2.3 Μέτρο 3. Ολοκλήρωση Πολεοδομικού Σχεδιασμού.
3.1. τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ.) του άρθρου 7 του ν.4447/2016, τα οποία ρυθμίζουν τη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της εδαφικής περιφέρειας μιας ή περισσοτέρων Δημοτικών Ενοτήτων, ή Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.),
3.2. τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Ε.Π.Σ.) του άρθρου 8 του ν.4447/2016, τα οποία αποτελούν υποδοχείς σχεδίων, έργων και προγραμμάτων ανεξαρτήτως διοικητικών ορίων,
3.3. τα Ρυμοτομικά Σχέδια Εφαρμογής του άρθρου 10 του ν.4447/2016, τα οποία αποτελούν την εξειδίκευση και εφαρμογή των σχεδίων του πρώτου επιπέδου σχεδιασμού και περιλαμβάνουν το Ρυμοτομικό Σχέδιο και την Πράξη Εφαρμογής,
3.4. συνοδές μελέτες των προαναφερόμενων περιπτώσεων 3.1, 3.2 και 3.3 όπως Σ.Μ.Π.Ε., μελέτες γεωλογικής καταλληλότητας, μελέτες οριοθέτησης ρεμάτων, πράξεις αναλογισμού.
ΥΨΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Α. Το τελικό ποσό ένταξης δεν μπορεί να υπερβαίνει:
▪ το 60% του Οριστικού Προϋπολογισμού των έργων για έργα του Μέτρου 1 Ειδικά για τα Διατηρητέα κτίρια και τους Κοινόχρηστους Χώρους που έχουν αποκτηθεί μέσω Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου το τελικό ποσό ένταξης θα ανέρχεται στο 80% του προϋπολογισμού του έργου
▪ το 80% του Οριστικού Προϋπολογισμού των έργων για έργα του Μέτρου 2
▪ το 40% του Οριστικού Προϋπολογισμού των έργων για έργα που αφορούν προμήθεια αστικού εξοπλισμού, διαμόρφωση παιδικών χαρών και γενικά έργα προμήθειας.
▪ το 20% του Οριστικού Προϋπολογισμού για έργα που αφορούν προμήθεια συστημάτων υπόγειων/ ημιυπόγειων/ βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων (αφορά το Μ1 όπως αναλύεται στη σχετική παράγραφο).
• το 100% του Οριστικού Προϋπολογισμού για έργα του Μέτρου 3 (αφορά το υπολειπόμενο ανεξόφλητο ποσό της δημόσιας σύμβασης)
Λήξη Υποβολής Προτάσεων: 31-12-2024
Solutions
Δυτική Ελλάδα: Πύργος 2621500567
Κρήτη: Χανιά, 2821073651
Ιόνιο: Ζάκυνθος, 2695195674
Ιόνιο: Κέρκυρα, 2661200859
Αττική: Νέα Ιωνία, 2102209907
Email: [email protected]; [email protected]