Τακτοποιήσεις / Νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων

Με τον Ν.4495/17 δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες με αυθαίρετα κτίσματα ή ακινήτων με αυθαίρετες κατασκευές και πολεοδομικές παραβάσεις να διατηρήσουν το ακίνητό τους καταβάλλοντας ένα και μόνο πρόστιμο, εξασφαλίζοντας ότι το ακίνητο έχει απαλλαγεί από τα πολεοδομικά βάρη για τα επόμενα 30 χρόνια ή ακόμα και για κάποιες κατηγορίες αυθαιρέτων κατασκευών και οριστικά!!!

Στο Νόμο εντάσσονται όλες οι αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες χρήσεις που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 28-7-2011, καθώς και αυτές που μέχρι την παραπάνω ημερομηνία έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός τους. Αεροφωτογραφίες ή Δημόσια έγγραφα θα αποδεικνύουν το χρόνο ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής. Υπάρχουν σημαντικές εκπτώσεις σε ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως άτομα με αναπηρία, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.λπ.

Για όσα αυθαίρετα δεν υπαχθούν στο Νόμο, θα εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τα αυθαίρετα. Δηλαδή, θα υπόκεινται σε πρόστιμα πολλαπλάσια των προστίμων που προβλέπονται για το Νόμο αυτό και θα κρίνονται κατεδαφιστέα.

Σε περίπτωση που το κτίριο έχει οικοδομική άδεια, θα χρειαστούν τα εγκεκριμένα σχέδια της Πολεοδομίας. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται αυτοψία του Μηχανικού για την ακριβή καταγραφή των παραβάσεων.

Ορίζονται οι εξής κατηγορίες αυθαιρέτων: κατηγορία 1 οι αυθαιρεσίες προ του 1975 σε κατοικίες, κατηγορία 2 οι αυθαιρεσίες προ του 1983 σε ακίνητα, κατηγορία 3 οι αυθαίρετες μικρές παραβάσεις, κατηγορία 4 οι παραβάσεις έως 40% της δόμησης, της κάλυψης ή έως 20% καθ’ ύψος, και κατηγορία 5 οι υπόλοιπες παραβάσεις.

Εφόσον υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος νόμου, για τις κατηγορίες 1, 2 και 3 υπάρχει οριστική αναστολή κατεδάφισης. Για τις αυθαιρεσίες κατηγορίας 4 αναστέλλονται οι κυρώσεις για 30 έτη, και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την υποβολή ταυτότητας κτιρίου. Για τις αυθαιρεσίες κατηγορίας 5 αναστέλλονται οι κυρώσεις για 30 έτη. Οι κατασκευές αυτές μπορούν να εξαιρεθούν οριστικά της κατεδάφισης μέσω της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, αν πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος Νόμου.

Για τις αυθαιρεσίες κατηγορίας 1 και 3, προβλέπεται πρόστιμο 250 Ευρώ. Υπάρχουν σημαντικές εκπτώσεις για αυθαιρεσίες κατηγορίας 2. Πρόστιμο 250 Ευρώ επιβάλλεται για λοιπές μικρές πολεοδομικές παραβάσεις προϋπολογισμού έως 15.000 Ευρώ. Ελάχιστο παράβολο είναι τα 250 Ευρώ, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με τα τ.μ. της αυθαιρεσίας.

Σύμφωνα με το νέο Νόμο, απαιτείται μελέτη Στατικής Επάρκειας για κτίρια κατοικίας με αυθαιρεσίες μετά το 1983, καθώς και για τα επαγγελματικά ακίνητα. Υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα όπως όταν οι αυθαιρεσίες περιλαμβάνουν κλείσιμο ημιυπαίθριων χώρων, αλλαγή χρήσης όταν τα πρόσθετα φορτία δεν υπερβαίνουν το 30% των υπαρχόντων, υπόγειους χώρους κατασκευασμένους με περιμετρική τοιχοποιία από οπλισμένο σκυρόδεμα ή μπατική τοιχοποιία, τα οποία να καλύπτουν τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου κλπ. Σημειωτέον ότι στο κόστος της μελέτης στατικής επάρκειας ενδέχεται να προστίθεται το κόστος για τη λήψη πυρήνων οπλισμένου σκυροδέματος και σκαναρίσματος των οπλισμών. Οι εργασίες των ενισχύσεων του φέροντα οργανισμού εκπίπτουν του προστίμου έως ποσοστό 60%. Επίσης για την περίπτωση ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου το πρόστιμο μειώνεται ως 50%.

 

ΠΟΤΕ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ / ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ

 Αν έχει κατασκευαστεί ακίνητο χωρίς οικοδομική άδεια.
 Αν έχει γίνει υπέρβαση δόμησης, κάλυψης ή ύψους πάνω από το 2% των εγκεκριμένων σχεδίων πολεοδομίας.
 Αν έχουν γίνει κατασκευές (π.χ. αίθρια, κλειστοί χώροι στάθμευσης, αποθήκες, bbq, πισίνα κ.λπ.) οι οποίες δεν εμφανίζονται στα εγκεκριμένα σχέδια της πολεοδομίας.
 Αν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του ακινήτου.
 Αν έχουν ενοποιηθεί ή διαχωριστεί διαμερίσματα σε σχέση με αυτά που ορίζουν τα εγκεκριμένα σχέδια της πολεοδομίας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες
Όμιλος Solutions
Χανιά – 282107351 (Κτηματοεφαρμογή Κρήτης)
Ζάκυνθος – 2695195674 (ΚτηματοεφαρμογήΙονίου)
Κέρκυρα – 2661200859 (ΚτηματοεφαρμογήΙονίου)
Ηλεία – 2621500567 (Solutions)
Email: [email protected]

Σε φάση υλοποίησης αναμένεται να περάσει το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»

Σε φάση υλοποίησης αναμένεται να περάσει το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» μέσα στο επόμενο χρόνικο διάστημα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα δίνει τη δυνατότητα να ανακαινιστούν κλειστά διαμερίσματα και να νοικιαστούν σε νέους. Το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» εντάσσεται στο πλαίσιο του […]

Δίμηνη παράταση στα «Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»

Παράταση μέχρι το Νοέμβριο για το «Εξοικονομώ 2023» και το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» Την παράταση, κατά δύο μήνες, της δυνατότητας υποβολής αίτησης ένταξης στα προγράμματα: «Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. […]

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: Ξεκινάει η Κτηματογράφηση σε Κέρκυρα, Παξούς, Θεσπρωτία

Ξεκινάει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο, για τις υπόλοιπες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Κέρκυρας και Θεσπρωτίας. Καλλικρατικοί Δήμοι: Ηγουμενίτσας Φιλιατών Σούλιου Β. Κέρκυρας Ν. Κέρκυρας Κ. Κέρκυρας Παξών   Η συμμετοχή των πολιτών για υποβολή των […]

ΕΣΠΑ: Ενίσχυση ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων και τουριστικών επιχειρήσεων

Δύο νέα προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης το γ’ τρίμηνο του 2023, έχουν ως στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για δράσεις προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027. Οι εν […]

Επιδότηση έως 65% LEADER για το Νομό Ηλείας

«Στήριξη για την υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της στρατηγικής ΤΑΠΤοΚ – LEADER 2014-2020,» Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Α.Α.Ε Ο.Τ.Α καλεί τους υποψήφιους δικαιούχους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα όπως ορίζονται στο πλαίσιο του Υπομέτρου 19.2 «Στήριξη για την υλοποίηση πράξεων στο πλαίσιο της […]

Αναπτυξιακός Νόμος 4887/2022 – Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων

Σκοπός του καθεστώτος είναι η χορήγηση ενισχύσεων σε ένα ευρύ πεδίο τουριστικών επενδύσεων που αφορούν κυρίως στη δημιουργία, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών καταλυμάτων. Για το ενημερωτικό του προγράμματος πατήστε Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων Στο καθεστώς υπάγονται επενδυτικά σχέδια […]