Τακτοποιήσεις / Νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων

Με τον Ν.4495/17 δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες με αυθαίρετα κτίσματα ή ακινήτων με αυθαίρετες κατασκευές και πολεοδομικές παραβάσεις να διατηρήσουν το ακίνητό τους καταβάλλοντας ένα και μόνο πρόστιμο, εξασφαλίζοντας ότι το ακίνητο έχει απαλλαγεί από τα πολεοδομικά βάρη για τα επόμενα 30 χρόνια ή ακόμα και για κάποιες κατηγορίες αυθαιρέτων κατασκευών και οριστικά!!!

Στο Νόμο εντάσσονται όλες οι αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες χρήσεις που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 28-7-2011, καθώς και αυτές που μέχρι την παραπάνω ημερομηνία έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός τους. Αεροφωτογραφίες ή Δημόσια έγγραφα θα αποδεικνύουν το χρόνο ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής. Υπάρχουν σημαντικές εκπτώσεις σε ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως άτομα με αναπηρία, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.λπ.

Για όσα αυθαίρετα δεν υπαχθούν στο Νόμο, θα εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τα αυθαίρετα. Δηλαδή, θα υπόκεινται σε πρόστιμα πολλαπλάσια των προστίμων που προβλέπονται για το Νόμο αυτό και θα κρίνονται κατεδαφιστέα.

Σε περίπτωση που το κτίριο έχει οικοδομική άδεια, θα χρειαστούν τα εγκεκριμένα σχέδια της Πολεοδομίας. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται αυτοψία του Μηχανικού για την ακριβή καταγραφή των παραβάσεων.

Ορίζονται οι εξής κατηγορίες αυθαιρέτων: κατηγορία 1 οι αυθαιρεσίες προ του 1975 σε κατοικίες, κατηγορία 2 οι αυθαιρεσίες προ του 1983 σε ακίνητα, κατηγορία 3 οι αυθαίρετες μικρές παραβάσεις, κατηγορία 4 οι παραβάσεις έως 40% της δόμησης, της κάλυψης ή έως 20% καθ’ ύψος, και κατηγορία 5 οι υπόλοιπες παραβάσεις.

Εφόσον υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος νόμου, για τις κατηγορίες 1, 2 και 3 υπάρχει οριστική αναστολή κατεδάφισης. Για τις αυθαιρεσίες κατηγορίας 4 αναστέλλονται οι κυρώσεις για 30 έτη, και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την υποβολή ταυτότητας κτιρίου. Για τις αυθαιρεσίες κατηγορίας 5 αναστέλλονται οι κυρώσεις για 30 έτη. Οι κατασκευές αυτές μπορούν να εξαιρεθούν οριστικά της κατεδάφισης μέσω της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, αν πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος Νόμου.

Για τις αυθαιρεσίες κατηγορίας 1 και 3, προβλέπεται πρόστιμο 250 Ευρώ. Υπάρχουν σημαντικές εκπτώσεις για αυθαιρεσίες κατηγορίας 2. Πρόστιμο 250 Ευρώ επιβάλλεται για λοιπές μικρές πολεοδομικές παραβάσεις προϋπολογισμού έως 15.000 Ευρώ. Ελάχιστο παράβολο είναι τα 250 Ευρώ, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με τα τ.μ. της αυθαιρεσίας.

Σύμφωνα με το νέο Νόμο, απαιτείται μελέτη Στατικής Επάρκειας για κτίρια κατοικίας με αυθαιρεσίες μετά το 1983, καθώς και για τα επαγγελματικά ακίνητα. Υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα όπως όταν οι αυθαιρεσίες περιλαμβάνουν κλείσιμο ημιυπαίθριων χώρων, αλλαγή χρήσης όταν τα πρόσθετα φορτία δεν υπερβαίνουν το 30% των υπαρχόντων, υπόγειους χώρους κατασκευασμένους με περιμετρική τοιχοποιία από οπλισμένο σκυρόδεμα ή μπατική τοιχοποιία, τα οποία να καλύπτουν τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου κλπ. Σημειωτέον ότι στο κόστος της μελέτης στατικής επάρκειας ενδέχεται να προστίθεται το κόστος για τη λήψη πυρήνων οπλισμένου σκυροδέματος και σκαναρίσματος των οπλισμών. Οι εργασίες των ενισχύσεων του φέροντα οργανισμού εκπίπτουν του προστίμου έως ποσοστό 60%. Επίσης για την περίπτωση ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου το πρόστιμο μειώνεται ως 50%.

 

ΠΟΤΕ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ / ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ

 Αν έχει κατασκευαστεί ακίνητο χωρίς οικοδομική άδεια.
 Αν έχει γίνει υπέρβαση δόμησης, κάλυψης ή ύψους πάνω από το 2% των εγκεκριμένων σχεδίων πολεοδομίας.
 Αν έχουν γίνει κατασκευές (π.χ. αίθρια, κλειστοί χώροι στάθμευσης, αποθήκες, bbq, πισίνα κ.λπ.) οι οποίες δεν εμφανίζονται στα εγκεκριμένα σχέδια της πολεοδομίας.
 Αν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του ακινήτου.
 Αν έχουν ενοποιηθεί ή διαχωριστεί διαμερίσματα σε σχέση με αυτά που ορίζουν τα εγκεκριμένα σχέδια της πολεοδομίας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες
Όμιλος Solutions
Χανιά – 282107351 (Κτηματοεφαρμογή Κρήτης)
Ζάκυνθος – 2695195674 (ΚτηματοεφαρμογήΙονίου)
Κέρκυρα – 2661200859 (ΚτηματοεφαρμογήΙονίου)
Ηλεία – 2621500567 (Solutions)
Email: [email protected]

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Έως 75% η επιδότηση -Αναλυτικά, τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Μέσα στον Απρίλιο ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του νέου προγράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό […]

Άνοιξε η πλατφόρμα myBusinessSupport για ελαιοτριβεία, επιχειρήσεις σύκων και πληγείσες από παγετό

Δημοσιεύτηκαν οι κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τις οποίες ανοίγει η πλατφόρμα myBusinessSupport για τρία ειδικά καθεστώτα στήριξης, σε συνέχεια σχετικής εισήγησης από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής. Ειδικότερα, η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ δέχεται την υποβολή […]

Επιχορήγηση 14.800€ για ίδρυση νέας εταιρείας από περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά

Αιτήσεις για ίδρυση νέας επιχείρησης από Ρομά, με επιχορήγηση 14.800 € Ξεκίνησε υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το νέο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 20 έως 44 ετών, που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά» […]

Επιχορήγηση 14.800€ για ίδρυση νέας εταιρείας από νέους

Αιτήσεις για τον Β΄ κύκλο του προγράμματος επιχειρηματικότητας νέων, με επιχορήγηση 14.800 € Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 13:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για τον Β΄ κύκλο του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας […]

Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ 2023: Επιδότηση έως 70%

Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον – Επιδότηση έως 70% για Αντικατάσταση Κουφωμάτων, Αναβάθμιση Θερμομόνωσης, Αναβάθμιση Συστήματος Θέρμανσης, Ηλιακό Θερμοσίφωνα, κτλ Στο νέο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. Επιλέξιμη κατοικία είναι […]

Αναπτυξιακός Νόμος: Επιχειρηματικότητα 360

Στο παρόν καθεστώς υπάγονται επενδυτικά σχέδια, εξαιρουμένων αυτών που εμπίπτουν στα καθεστώτα ενισχύσεων της αγροδιατροφής – πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων – αλιείας, της μεταποίησης – εφοδιαστικής αλυσίδας, της ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ […]