Τακτοποιήσεις / Νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων

Με τον Ν.4495/17 δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες με αυθαίρετα κτίσματα ή ακινήτων με αυθαίρετες κατασκευές και πολεοδομικές παραβάσεις να διατηρήσουν το ακίνητό τους καταβάλλοντας ένα και μόνο πρόστιμο, εξασφαλίζοντας ότι το ακίνητο έχει απαλλαγεί από τα πολεοδομικά βάρη για τα επόμενα 30 χρόνια ή ακόμα και για κάποιες κατηγορίες αυθαιρέτων κατασκευών και οριστικά!!!

Στο Νόμο εντάσσονται όλες οι αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες χρήσεις που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 28-7-2011, καθώς και αυτές που μέχρι την παραπάνω ημερομηνία έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός τους. Αεροφωτογραφίες ή Δημόσια έγγραφα θα αποδεικνύουν το χρόνο ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής. Υπάρχουν σημαντικές εκπτώσεις σε ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως άτομα με αναπηρία, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.λπ.

Για όσα αυθαίρετα δεν υπαχθούν στο Νόμο, θα εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τα αυθαίρετα. Δηλαδή, θα υπόκεινται σε πρόστιμα πολλαπλάσια των προστίμων που προβλέπονται για το Νόμο αυτό και θα κρίνονται κατεδαφιστέα.

Σε περίπτωση που το κτίριο έχει οικοδομική άδεια, θα χρειαστούν τα εγκεκριμένα σχέδια της Πολεοδομίας. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται αυτοψία του Μηχανικού για την ακριβή καταγραφή των παραβάσεων.

Ορίζονται οι εξής κατηγορίες αυθαιρέτων: κατηγορία 1 οι αυθαιρεσίες προ του 1975 σε κατοικίες, κατηγορία 2 οι αυθαιρεσίες προ του 1983 σε ακίνητα, κατηγορία 3 οι αυθαίρετες μικρές παραβάσεις, κατηγορία 4 οι παραβάσεις έως 40% της δόμησης, της κάλυψης ή έως 20% καθ’ ύψος, και κατηγορία 5 οι υπόλοιπες παραβάσεις.

Εφόσον υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος νόμου, για τις κατηγορίες 1, 2 και 3 υπάρχει οριστική αναστολή κατεδάφισης. Για τις αυθαιρεσίες κατηγορίας 4 αναστέλλονται οι κυρώσεις για 30 έτη, και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την υποβολή ταυτότητας κτιρίου. Για τις αυθαιρεσίες κατηγορίας 5 αναστέλλονται οι κυρώσεις για 30 έτη. Οι κατασκευές αυτές μπορούν να εξαιρεθούν οριστικά της κατεδάφισης μέσω της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, αν πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος Νόμου.

Για τις αυθαιρεσίες κατηγορίας 1 και 3, προβλέπεται πρόστιμο 250 Ευρώ. Υπάρχουν σημαντικές εκπτώσεις για αυθαιρεσίες κατηγορίας 2. Πρόστιμο 250 Ευρώ επιβάλλεται για λοιπές μικρές πολεοδομικές παραβάσεις προϋπολογισμού έως 15.000 Ευρώ. Ελάχιστο παράβολο είναι τα 250 Ευρώ, το οποίο αυξάνεται ανάλογα με τα τ.μ. της αυθαιρεσίας.

Σύμφωνα με το νέο Νόμο, απαιτείται μελέτη Στατικής Επάρκειας για κτίρια κατοικίας με αυθαιρεσίες μετά το 1983, καθώς και για τα επαγγελματικά ακίνητα. Υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα όπως όταν οι αυθαιρεσίες περιλαμβάνουν κλείσιμο ημιυπαίθριων χώρων, αλλαγή χρήσης όταν τα πρόσθετα φορτία δεν υπερβαίνουν το 30% των υπαρχόντων, υπόγειους χώρους κατασκευασμένους με περιμετρική τοιχοποιία από οπλισμένο σκυρόδεμα ή μπατική τοιχοποιία, τα οποία να καλύπτουν τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου κλπ. Σημειωτέον ότι στο κόστος της μελέτης στατικής επάρκειας ενδέχεται να προστίθεται το κόστος για τη λήψη πυρήνων οπλισμένου σκυροδέματος και σκαναρίσματος των οπλισμών. Οι εργασίες των ενισχύσεων του φέροντα οργανισμού εκπίπτουν του προστίμου έως ποσοστό 60%. Επίσης για την περίπτωση ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου το πρόστιμο μειώνεται ως 50%.

 

ΠΟΤΕ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ / ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ

 Αν έχει κατασκευαστεί ακίνητο χωρίς οικοδομική άδεια.
 Αν έχει γίνει υπέρβαση δόμησης, κάλυψης ή ύψους πάνω από το 2% των εγκεκριμένων σχεδίων πολεοδομίας.
 Αν έχουν γίνει κατασκευές (π.χ. αίθρια, κλειστοί χώροι στάθμευσης, αποθήκες, bbq, πισίνα κ.λπ.) οι οποίες δεν εμφανίζονται στα εγκεκριμένα σχέδια της πολεοδομίας.
 Αν έχει γίνει αλλαγή χρήσης του ακινήτου.
 Αν έχουν ενοποιηθεί ή διαχωριστεί διαμερίσματα σε σχέση με αυτά που ορίζουν τα εγκεκριμένα σχέδια της πολεοδομίας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες
Όμιλος Solutions
Χανιά – 282107351 (Κτηματοεφαρμογή Κρήτης)
Ζάκυνθος – 2695195674 (ΚτηματοεφαρμογήΙονίου)
Κέρκυρα – 2661200859 (ΚτηματοεφαρμογήΙονίου)
Ηλεία – 2621500567 (Solutions)
Email: [email protected]

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα Ανακαινίζω-Νοικιάζω

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα! Το πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση της ανακαίνισης ή επισκευής κενών οικιών και διαμερισμάτων ιδιωτών. Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων για ένα (1) ακίνητο. Η Επιδότηση ανέρχεται στο 40% της […]

Προσβασιμότητας στις Ελληνικές Παραλίες: Έως €70.000 χρηματοδότηση σε Επιχειρήσεις και Δήμους

Προσβάσιμες παραλίες με 100% επιδότηση. Αξιοποιήστε για το Πρόγραμμα «Βελτίωση και Τροποποίηση της Προσβασιμότητας στις Ελληνικές Παραλίες» που χρηματοδοτεί έως €70.000 Επιχειρήσεις και Δήμους για την ανάπτυξη παρεμβάσεων λυόμενων εξοπλισμών σε παραλίες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας ατόμων με κινητικά προβλήματα […]

Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις.

1. Ποιο είναι το νέο Πρόγραμμα; Με το νέο Πρόγραμμα επιδοτείται η ανακαίνιση ή επισκευή κενών οικιών και διαμερισμάτων ιδιωτών με σκοπό την αύξηση του διαθέσιμου κτιριακού αποθέματος για κατοικία, με τη διάθεσή τους για εκμίσθωση ως κατοικιών. Δικαιούχοι είναι ιδιώτες […]

Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Σε ΦΕΚ οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις & η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά το πλήρες κείμενο της απόφασης: Άρθρο 1 Σκοπός και αντικείμενο του Προγράμματος Με την παρούσα απόφαση ρυθμίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις, καθώς και η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» (εφεξής Πρόγραμμα), το οποίο θεσπίζεται δυνάμει […]

Έρχεται το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» με ενισχυμένο το μπόνους απόσυρσης: Πού θα κυμανθεί η επιδότηση

Το ενισχυμένο κίνητρο απόσυρσης παλαιών οχημάτων θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό του επόμενου προγράμματος για την ηλεκτροκίνηση που θα θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», το οποίο θα αντικαταστήσει τον τρέχοντα δεύτερο κύκλο του προγράμματος […]

“Φωτοβολταϊκά στο χωράφι”: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα

Αφορά όλους τους επαγγελματίες αγρότες Το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, ανοίγει από σήμερα, Τρίτη 9 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, για υποβολή αιτήσεων.   Η σχετική προκήρυξη για την εκκίνησή του υπογράφηκε […]

Μέγεθος Γραμματοσειράς