Πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση στις Δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης
Δημοσιεύτηκε το νέο πρόγραμμα «Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης» στο πλαίσιο της Δράσης «Ενεργειακή απόδοση και προώθηση των ΑΠΕ για αυτοκατανάλωση», με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ΔΕΥΑ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο κατηγορίες επιλέξιμων δράσεων:
- Άμεσες Επεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας:
Περιλαμβάνει χρηματοδότηση για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης (τουλάχιστον 20%) σε υφιστάμενα αντλητικά συστήματα. Επιπλέον, επιδοτούνται μελέτες, συμβουλευτικές υπηρεσίες και η προετοιμασία φακέλων επιδότησης και ολοκλήρωσης έργων. - Μακροπρόθεσμες Στρατηγικές Μελέτες:
Χρηματοδοτούνται μελέτες που εξετάζουν την ενεργειακή απόδοση σε επίπεδο οργανισμού, αποτυπώνοντας την τρέχουσα κατάσταση και θέτοντας μακροπρόθεσμους στόχους. Σημειώνεται ότι οι προτεινόμενες δράσεις αυτών των μελετών δεν χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα.
Η πρωτοβουλία στοχεύει στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και τη δημιουργία ενός ανθεκτικού ενεργειακού συστήματος, προωθώντας την εξοικονόμηση ενέργειας. Η εφαρμογή της δράσης υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ενδεικτικά, και όχι περιοριστικά, άμεσες δράσεις που μπορούν να ληφθούν για την εξοικονόμηση ενέργειας σε αντλητικά συγκροτήματα είναι οι κάτωθι:
- Αντικατάσταση παλαιών συστημάτων άντλησης/προώθησης νερού (συμπεριλαμβανομένων των κινητήρων) με νέα πιο ενεργειακά αποδοτικά συστήματα.
- Εκτεταμένη εγκατάσταση αντιστροφέων.
- Αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών πινάκων – μονάδων με νέους, που θα ενσωματώνουν μετρητές ενέργειας, συστήματα αντιστάθμισης άεργου ισχύος ή και λογικούς ελεγκτές (PLC) για συνέργεια με λογισμικά διαχείρισης ενέργειας.
- Εγκαταστάσεις Soft Starter για την εκκίνηση και τη διακοπή των κινητήρων, που οδηγούν σε μικρότερη καταπόνηση και κατά συνέπεια, σε
μικρότερη φθορά και λιγότερες απώλειες. - Εγκατάσταση ρυθμιστών στροφών (ΙΝVERTER) με ή χωρίς ταυτόχρονη εγκατάσταση νέου πίνακα ελέγχου και τηλεμετρίας για την βελτίωση της λειτουργίας και τη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας.
- Εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης με τηλεχειρισμό, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την άντληση, την επεξεργασία και την αποθήκευση πόσιμου νερού, όμβριων ή αστικών λυμάτων αποχετευτικού δικτύου.
- Εγκατάσταση συστημάτων απομακρυσμένου ελέγχου πιέσεων για αποτελεσματικότερο έλεγχο και ρύθμιση παροχής.
- έχουν μεγάλη ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας
- έχουν υψηλό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας,
- η ενέργεια που χρησιμοποιούν οδηγεί σε υψηλή ετήσια παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
- εξασφαλίζουν ωριμότητα υλοποίησης
- Προηγμένες τεχνολογίες φιλτραρίσματος και επεξεργασίας: Εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών, όπως η διήθηση με μεμβράνη ή η επεξεργασία με όζον.
- Αποδοτικά συστήματα αερισμού: Αναβάθμιση σε ενεργειακά αποδοτικότερους αεριστήρες σε μονάδες επεξεργασίας νερού.
- Συστήματα ανάκτησης ενέργειας: Εγκατάσταση στροβίλων σε αγωγούς για την ανάκτηση ενέργειας από τη ροή του νερού.
- Συστήματα αυτοματισμού και ελέγχου: Χρήση συστημάτων που βασίζονται σε δεδομένα για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών επεξεργασίας, μειώνοντας την υπερβολική επεξεργασία και την υπερβολική χρήση ενέργειας.
- Βελτιώσεις Απόδοσης Αερισμού
- Παραγωγή βιοαερίου από ιλύ: Χρήση αναερόβιας χώνευσης για την παραγωγή βιοαερίου από ιλύ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία της μονάδας.
- Συστήματα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘ): Δέσμευση της απορριπτόμενης θερμότητας από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για χρήση στη λειτουργία της μονάδας.
- Ανάκτηση ενέργειας από ροές λυμάτων: Εγκατάσταση μικρών υδροηλεκτρικών γεννητριών σε κανάλια εκροής λυμάτων.
- Βελτιστοποιημένη επεξεργασία ιλύος: Εφαρμογή τεχνικών όπως η θερμική υδρόλυση για τη μείωση του όγκου της ιλύος και της χρήσης ενέργειας κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.
- Διαχείριση πίεσης: Εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων διαχείρισης πίεσης για τη μείωση της υπερπίεσης στα δίκτυα διανομής, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ελαχιστοποίηση των διαρροών.
- Έξυπνη μέτρηση: Εφαρμογή έξυπνων μετρητών νερού και ανάλυσης δεδομένων για καλύτερη αντιστοίχιση της προσφοράς με τη ζήτηση, μειώνοντας την υπεράντληση και τη σπατάλη ενέργειας.
- Αναβαθμίσεις υποδομών: Αντικατάσταση παλαιών, μη αποδοτικών αγωγών για τη μείωση της ενέργειας που απαιτείται για τη μεταφορά νερού.
4. Ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας:
- Ηλιακοί συλλέκτες για εγκαταστάσεις: Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και αντλιοστάσια για αντιστάθμιση της χρήσης ενέργειας από το δίκτυο.
- Αιολική ενέργεια για αντλιοστάσια: Αξιοποίηση ανεμογεννητριών για την τροφοδοσία απομακρυσμένων αντλιοστασίων ή μονάδων αφαλάτωσης
- Υδροηλεκτρική ενέργεια σε δίκτυα διανομής: Εγκατάσταση μίνιυδροηλεκτρικών συστημάτων σε αγωγούς όπου η υπερπίεση ή η ροή μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργειας.
- Λύσεις αποθήκευσης ενέργειας: Ενσωμάτωση τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, όπως μπαταρίες, για καλύτερη διαχείριση της χρήσης ενέργειας κατά τις περιόδους αιχμής και εκτός αιχμής.
5. Ενεργειακά αποδοτικός εξοπλισμός & τεχνολογίες:
- Φωτισμός υψηλής απόδοσης: Χρήση φωτισμού LED για όλες τις εγκαταστάσεις, τα γραφεία και τις μονάδες επεξεργασίας
- Αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου
- Συστήματα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο: Ενσωμάτωση παρακολούθησης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο για τον εντοπισμό ανεπαρκειών και την προσαρμογή των λειτουργιών ανάλογα.
6. Λειτουργικές βελτιώσεις:
Εκπαίδευση προσωπικού: Εκπαίδευση προσωπικού σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την ενεργειακή απόδοση στην επεξεργασία και διανομή νερού
Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) καθώς και ενδεχόμενες συμπράξεις επιμέρους ΔΕΥΑ
Πεδίο εφαρμογής του Προγράμματος αποτελεί το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος για όλη τη διάρκεια εφαρμογής του ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ (40.000.000,00€) χωρίς ΦΠΑ.
Δυτική Ελλάδα: Πύργος 2621500567
Κρήτη: Χανιά, 2821073651
Ιόνιο: Ζάκυνθος, 2695195674
Ιόνιο: Κέρκυρα, 2661200859
Θεσπρωτία: Ηγουμενίτσα, 2665028033
Αττική: Κολωνάκι, 2102209907
Email: [email protected]; [email protected]
Για περισσότερες πληροφορίες συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.
Για να εμφανιστει κουμπι εκδηλωσης ενδιαφεροντος