«Εξοικονομώ»: Πέντε νέα προγράμματα – Περιλαμβάνονται οι αντλίες θερμότητας

Όχι ένα αλλά πέντε νέα προγράμματα για εξοικονόμηση ενέργειας, με προϋπολογισμό 200.000.000 ευρώ, έχουν σχεδιαστεί και οι εν δυνάμει δικαιούχοι θα κληθούν στις αρχές του 2024 να υποβάλλουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις τους με τη βάσιμη προσδοκία ότι θα ενταχθούν σε ένα ή περισσότερα από αυτά.

Ουσιαστικά θα γίνει μέσω επιδοτήσεων και άλλων κινήτρων προσπάθεια βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων της χώρας, ώστε να εξοικονομείται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας. Παράλληλα, θα υπάρξει τόνωση συγκεκριμένων κλάδων του εμπορίου, αλλά και των κατασκευών με προφανή πολλαπλά οφέλη.

Ακόμη ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα ανοίξουν όλα μαζί ή αυτό θα γίνει σταδιακά σε διαφορετικές πλατφόρμες. Τα απαιτούμενα κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί και τα όποια προβλήματα και αναβολές δεν θα οφείλονται σε παράγοντες ρευστότητας.

Πρόκειται για το «Εξοικονομώ- Επιχειρώ», το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» για επιχειρήσεις, το πρόγραμμα για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού σε δήμους και Περιφέρειες και το «Εξοικονομώ» για κατοικίες, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες.

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Ειδικότερα, μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» επιδοτείται το 40% των δαπανών έως 10.000 ευρώ για την αναβάθμιση κατοικιών που έχουν δηλωθεί κενές τα τελευταία 3 χρόνια, με τους ωφελούμενους να είναι υποχρεωμένοι μετά την ανακαίνιση να προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών.

Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία η οποία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

Ο νέος κύκλος «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά θα προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας.

Για πρώτη φορά κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας σε εμπόριο και τουρισμό

Τα μισά χρήματα αφορούν τους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών και τα άλλα μισά τον τουρισμό. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τρεις κλάδους.

Τα ποσοστά ενίσχυσης θα ορίζονται σε 40% των επιλέξιμων δαπανών για τις μεσαίες επιχειρήσεις και σε 50% για τις μικρές και τις πολύ μικρές. Ωστόσο ήδη καταγράφεται η δυσαρέσκεια των μεγάλων επιχειρήσεων που αναλογικά καταναλώνουν και περισσότερη ενέργεια.

Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 20.000-250.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και από 40.000-50.000 ευρώ για το εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να έχουν συσταθεί με επιλέξιμο για τη δράση ΚΑΔ μέχρι 31/12/2020, να έχουν κλείσει πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης τουλάχιστον δύο διαχειριστικές χρήσης 12μηνης διάρκειας και να μην έχουν χαρακτηριστεί προβληματικές.

Τι αλλάζει στις ανακαινίσεις του 2024 και την αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης.

Έκπτωση φόρου έως 3.200 ευρώ ετησίως θα έχει κάθε φορολογούμενος ο οποίος από το 2024 θα προχωρήσει στην εκτέλεση εργασιών ανακαίνισης και λειτουργικής αναβάθμισης, είτε της κύριας είτε δευτερεύουσας κατοικίας, είτε οποιουδήποτε άλλου κτηρίου έχει στην κατοχή του.

Ωστόσο, καθορίζεται πως η εκπίπτουσα δαπάνη για τις αγορές υλικών δεν θα επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη του 1/3 της δαπάνης για την εκτέλεση εργασιών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκέντρωση αποδείξεων από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή.

Με τις αλλαγές, που φαίνεται να υιοθετούνται, θα χορηγείται αυξημένη στο διπλάσιο, από 1.600 ευρώ σε 3.200 ευρώ τον χρόνο, και για 5 αντί για 4 έτη σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων πραγματοποιήσουν έργα ανακαίνισης και αναβάθμισης των ιδιοκτητών κατοίκων ή άλλων κτισμάτων.

Επίσης, στο τελικό σχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου προστέθηκε όριο για την αναγνώριση των δαπανών αγοράς υλικών, προκειμένου να μην αρκούν μόνο αυτές οι δαπάνες για την κάλυψη του συνόλου της έκπτωσης, αλλά το μεγάλο μέρος της εκπίπτουσας δαπάνης να αφορά στις εργασίες.

Οι εργασίες που μπορούν να καλυφθούν

-Ενεργειακές παρεμβάσεις, όπως τοποθέτηση θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης, ψύξης, κυρίως με αντλίες θερμότητας, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αναβάθμιση φωτισμού.

-Λειτουργικές, αισθητικές, όπως τοποθέτηση ή αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστασης, συντήρηση, επισκευή στέγης, επισκευή τοιχοποιίας, χρωματισμού, τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα, εγκατάσταση οικιακών σημείων επαναφόρτισης, αλλαγή ή επισκευή δαπέδων.
Επικοινωνία

Solutions

2621500567

2102209907

Κτηματοεφαρμογή Ιονίου

2661200859 (Κέρκυρας)

2695195674 (Ζακύνθου)

Κτηματοεφαρμογή Κρήτης

2821073651

[email protected]

Για περισσότερες πληροφορίες συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

Γράψτε μας τον κλάδο στον οποίο ανήκετε

Για να εμφανιστει κουμπι εκδηλωσης ενδιαφεροντος

ΕΝΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Εκδηλώστε Ενδιαφέρον
Μέγεθος Γραμματοσειράς