Βασική ομιλήτρια ήταν η Μαριάνθη Δημοπούλου, Ειδική Γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, στο Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία ανέλυσε το θεσμικό πλαίσιο του Νόμου 4830/2021 για την προστασία των ζώων συντροφιάς και την εξασφάλιση της ευζωίας τους, καθώς και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ευζωίας τους. Αρχικά ανέφερε ότι αποτέλεσμα του πολύπλευρου κυβερνητικού έργου είναι η εξέλιξη και η αλλαγή νοοτροπίας στο κομμάτι της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, με το βάρος να πέφτει πλέον στην πρόληψη και όχι στην καταστολή, με κυρίαρχο εργαλείο το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).
Όπως είπε μάλιστα και η συνεργάτιδα της ειδικής γραμματέως Εύη Μυλωνά, αναλύοντάς το μητρώο, αυτό αποτελεί την πιο εξελιγμένη ψηφιοποίηση ζώων συντροφιάς σε παγκόσμιο επίπεδο, που προσφέρει ακριβή ενημέρωση για τα πεπραγμένα των δήμων αλλά και για την καταγραφή των αδέσποτων.
Σύμφωνα με την κα Δημοπούλου, μέχρι και το 2010 η χρηματοδότηση των δήμων ήταν πολύ χαμηλή, ενώ σήμερα οι επιχορηγήσεις γίνονται ανάλογα με τον αριθμό των αδέσποτων που διαχειρίζονται. Ενδεικτικά, τόνισε πως υπάρχει ανοικτή πρόσκληση 15 εκατ. ευρώ για την στείρωση των αδέσποτων. Η ειδική γραμματέας αναφέρθηκε στο έργο της υπηρεσίας του ΥΠΕΣ, τονίζοντας πως η ίδρυσή του στοχεύει κυρίως στη βοήθεια των ΟΤΑ στην καλύτερη διαχείριση του προβλήματος. Με βασικό μήνυμα «τέλος στην ανοχή» και στόχο «κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο» μίλησε αναλυτικά για τη νέα νομοθετική ρύθμιση στην προστασία ζώων συντροφιάς, που πλέον είναι πιο αυστηρή με σοβαρές ποινικές επιπτώσεις και ακολούθως παρέθεσε τους στρατηγικούς στόχους της Ειδικής Γραμματείας, για τους οποίους απαιτείται η συνεργασία οκτώ υπουργείων.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Διεύθυνων Σύμβουλος της συμβουλευτικής εταιρείας Solutions, Σάκης Βαρουξής.
Η εταιρεία Solutions, υποστηρικτής της εκδήλωσης, μέσω της εκπόνησης επιχειρησιακών προγραμμάτων για τη διαχείριση αδέσποτων, σχεδιάσει το πλάνο των Δήμων που θα μπορέσει να ωφελήσει με τον βέλτιστο τρόπο, ως προς τη σωστή λειτουργία του Δήμου και ως προς την άντληση χρηματοδοτήσεων.
Οι στρατηγικοί στόχοι
Πρώτος στόχος, όπως σημείωσε η Μαριάνθη Δημοπούλου, είναι η εξάλειψη των αδέσποτων και η αποτροπή των εγκαταλείψεων, κάτι που θα επιτευχθεί μέσω της ταυτοποίησης των ζώων, ακόμα και με το DNA, και τον έλεγχο των γεννήσεων, ώστε να μην υπερβαίνουν τη ζήτηση. Στόχος δεύτερος, είναι η απονομή δικαιοσύνης σε περιστατικά κακοποίησης και στο πλαίσιο αυτό εκπαιδεύεται η Ελληνική Αστυνομία αλλά και όσοι προσληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στη Δημοτική Αστυνομία. Τρίτος στρατηγικός στόχος είναι η ενεργοποίηση και υποστήριξη των δήμων, ώστε να εκτελέσουν τις αρμοδιότητές τους.
Όμως είπε η Ειδική Γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, στον τέταρτο στόχο συναντάται η ευρύτερη εφαρμογή του Ν. 4830/2021, που περιλαμβάνει την υποστήριξη των αρμόδιων αρχών για την εφαρμογή και τον έλεγχο της υλοποίησης του κανονιστικού πλαισίου για την προστασία των ζώων, τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πρότυπων δανειοδοτημένων καταφυγίων, καθώς και την εφαρμογή του θεσμού του ανάδοχου με απώτερο σκοπό τη μείωση των αδέσποτων.
Ο πέμπτος στόχος είναι η προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής για την προστασία των ζώων πέρα από τα οριζόμενα στο νόμο και κυρίως η συνεργασία για προστασία τους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών και ακραίων καιρικών συνθηκών. Στο κλείσιμο της τοποθέτησής της η κα Δημοπούλου ζήτησε την συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης τόσο με το κράτος όσο και με τις εθελοντικές ομάδες, προκειμένου όλες οι ενέργειες να είναι αποδοτικές και αποτελεσματικές προς την κοινωνία, αλλά πάνω από όλα προς τα αδέσποτα ζώα.