Ηλιακοί θερμοσίφωνες – Επιδότηση για νοικοκυριά

Ενεργό από 10 Μαΐου 2023 το νέο πρόγραμμα για την επιδότηση στους ηλιακούς θερμοσίφωνες για τα νοικοκυριά, μετά τις αποφάσεις του Ecofin για την ενσωμάτωση του REPowerEU

Τι προβλέπει το πρόγραμμα
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το νέο πρόγραμμα επιδότησης που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς, προβλέπει μέσο κόστος αγοράς από 800 έως και 1.000 ευρώ και υπολογίζεται πως θα έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων έως το τέλος του έτους.

 

Οι κατηγορίες επιδότησης συσκευών 
1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ – Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ – Θα λάβουν το 45% της αξίας
3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ – Θα λάβουν κουπόνι 35%
4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ – Θα λάβουν το 30%

 

Έναρξη Υποβολής

Από 10 Μαΐου έως Τρίτη 20 Ιουνίου 15.00 

 

Συχνές Ερωτήσεις

Δεν έχω ιδιόκτητη κατοικία – Μπορώ να υποβάλλω αίτηση χρηματοδότησης για αντικατάσταση θερμοσίφωνα στην κατοικία που ενοικιάζω;
Βεβαίως, η αίτηση αφορά είτε ιδιόκτητη, είτε ενοικιασμένη, είτε παραχωρημένη κατοικία, εφόσον:

  • Αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος,
  • Διαθέτει ενεργή, οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας αυτής.
  • Μπορεί να τοποθετηθεί Ηλιακός Θερμοσίφωνας στην κατοικία του αιτούντος και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.)

Θέλω να αγοράσω ηλιακό θερμοσίφωνα αλλά δεν διαθέτω παλιό ηλεκτρικό προς ανακύκλωση. Μπορώ να υποβάλλω αίτηση προς χρηματοδότηση;

Όχι, βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι η αντικατάσταση /απόσυρση ενός παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα χωρητικότητας >=40 λίτρων για κάθε νέο Ηλιακό Θερμοσίφωνα που επιδοτείται.

Τι είναι οι επιταγές; Θα μου αποδοθεί κάποιο χρηματικό ποσό; Πώς θα πληρώσω την αγορά του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα;

Δεν σας αποδίδεται κάποιο χρηματικό ποσό. Εφόσον εγκριθεί η αίτησή σας και δικαιούστε επιχορήγησης θα λάβετε ηλεκτρονικά επιταγές του Προγράμματος.

Η πρώτη επιταγή θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα, ενώ η δεύτερη μπορεί να επιδοτήσει (προαιρετικά) τη δαπάνη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών για την αντικατάσταση του παλιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα με το νέο Ηλιακό (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης του Νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα ή απεγκατάστασης του παλαιού Θερμοσίφωνα, αναλώσιμα & εξαρτήματα κλπ.).

Οι επιταγές δεν έχουν φυσική μορφή, αλλά είναι μοναδικοί κωδικοί οι οποίοι θα αποσταλούν τόσο στον ηλεκτρονικό λογαριασμό σας (στην πλατφόρμα που υποβάλλατε την αίτηση) όσο και στο κινητό σας με SMS. Χρησιμοποιήστε τους κωδικούς αυτούς κατά την παραγγελία/ αγορά του νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα σε έμπορο που συμμετέχει στο Πρόγραμμα.

Δίνοντας τις επιταγές (τους κωδικούς) στον έμπορο καλύπτετε ένα μέρος της τιμής του ηλιακού (ίσο με την αξία της επιταγής) και ένα μέρος της δαπάνης εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών για την αντικατάσταση του παλιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα με το νέο Ηλιακό, οπότε θα πρέπει να εξοφλήσετε με δικά σας μέσα (μετρητά, κάρτα, δόσεις κλπ.) μόνο την υπολειπόμενη αξία.

Ο έμπορος από τον οποίο θα προμηθευτώ τον ηλιακό μου θερμοσίφωνα δεν κάνει ανακύκλωση. Θα έχω πρόβλημα με την επιδότηση;

Το Πρόγραμμα απαιτεί την αντικατάσταση / απόσυρση ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα για κάθε νέο Ηλιακό που επιδοτείται η αγορά του. Επίσης, προβλέπει ότι υπεύθυνος για την παραλαβή του προς ανακύκλωση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα είναι ο έμπορος που πουλά τον νέο Ηλιακό (επιδοτούμενο). Αν ο έμπορος δεν παραλάβει τον παλιό ηλεκτρικό και το κυριότερο, δεν την παραδώσει σε Φορέα Ανακύκλωσης, δεν θα λάβει το ισοδύναμο της επιχορήγησης.

 

Διαβάστε τον Οδηγό Αντικατάστασης Θεσμοσίφωνα

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 17, ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
ΤΗΛ: 26215 00567 | EMAIL: [email protected]

ΔΙΚΤΥΝΗΣ 2, ΧΑΝΙΑ
ΤΗΛ: 28210 73651 | EMAIL: [email protected]

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΙΟΝΙΟΥ
ΤΗΛ: 26612 00859 | EMAIL: [email protected]

Για περισσότερες πληροφορίες συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

Γράψτε μας τον κλάδο στον οποίο ανήκετε

Για να εμφανιστει κουμπι εκδηλωσης ενδιαφεροντος

ΕΝΕΡΓΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Εκδηλώστε Ενδιαφέρον
Μέγεθος Γραμματοσειράς