Δηλώσεις ακίνητης περιουσίας για Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Κτηματολόγιο Κρήτης: Κτηματογράφιση για τους Δήμους Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου.

Με ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς κινείται στην Κρήτη η διαδικασία της κτηματογράφησης, καθώς η ανταπόκριση των ιδιοκτητών ακινήτων παραμένει πολύ μικρή. Μεγάλο πρόβλημα για Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο.

Οι συνεχείς αλλά αναγκαίες παρατάσεις προθεσμίας των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο, έχουν δημιουργήσει λανθασμένα μια αίσθηση ασφάλειας. Η προθεσμία δηλώσεων στα δικαιώματα του Ρεθύμνου είναι ως τις 23 Μαΐου, ενώ για Χανιά και Ηράκλειο ως νέα προθεσμία ορίστηκε η 30η Ιουνίου. Παρόλα αυτά οι πολίτες θεωρούν πως αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τέλος του έτους με αποτέλεσμα να αναβάλουν ως προτεραιότητα την υποχρέωση τους αυτή.

Η δήλωση της ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο, χαρακτηρίζεται ως μία «απλή διαδικασία» όμως είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και σοβαρότητα.

Πιθανές παραλείψεις και προχειρότητες μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο άμεσο μέλλον. Κατά τη διάρκεια των προαναρτήσεων μπορεί να ζητηθεί προσκόμιση ελλείψεων ή διευκρίνηση ανακριβειών (πχ. ορθότερες συντεταγμένες). Μεγάλος κίνδυνος συντρέχει σε περιπτώσεις που φαίνονται τμήματα ακινήτων ότι ανήκουν σε γειτονικά ακίνητα.

Επιπρόσθετα, σοβαρές δυσλειτουργίες παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στη λειτουργία του κτηματολογίου. Σε μεγάλα κτηματολογικά γραφεία ή (υπό κατάργηση) υποθηκοφυλακεία, ο χρόνος αναμονής ακόμα και για μια απλή υπόθεση, όπως η μεταγραφή ενός συμβολαίου, συχνά ξεπερνά τον ένα μήνα, ενώ σε ορισμένα γραφεία φθάνει ακόμα και το έτος.

Για τους παραπάνω λόγους, η επανάπαυση και η αναβολή των διαδικασιών κατοχύρωσης της ακίνητης περιουσίας μέσω της δήλωσης στο Εθνικό Κτηματολόγιο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους καθώς τους τελευταίους μήνες δεν θα υπάρχει ο χρόνος να συλλεχθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Για να δηλωθούν σωστά τα ακίνητα, συνιστώνται επίσης, τοπογραφικά με συντεταγμένες, εντοπισμοί του ακινήτου και συμπλήρωση δηλώσεων από πολιτικό μηχανικό ή τοπογράφο και έλεγχο δικαιολογητικών απόδειξης της κυριότητας συμβόλαιο, διαθήκη, χρησικτησία, ένορκη) από νομική υπηρεσία. Αυτή είναι και η τακτική που εφαρμόζει η Κτηματοεφαρμογή Κρήτης (Δικτύνης 2, 2821073651) η οποία είναι στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες και απορίες.

Σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης δεν μεριμνήσει να κάνει τις δηλώσεις του, θα πρέπει να βιαστεί, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, εάν θελήσει να προβεί σε κάποια διόρθωση μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, θα πρέπει να λύσει τις διαφορές του μονάχα στα δικαστήρια. Υπενθυμίζουμε πως η μη δήλωση του στο χρονικό περιθώριο της προθεσμίας θα έχει ως αποτέλεσμα το χαρακτηρισμό του ακινήτου ως ‘’αγνώστου ιδιοκτήτη’’ ή εκπρόθεσμου σε περίπτωση δήλωσης του μετά το τέλος της προθεσμίας. Οι επιπτώσεις αυτού είναι η αδυναμία καταβολής επιδοτήσεων, η αδυναμία μεταβίβασης του, αδειοδότησης κτλ. στη περίπτωση του ‘’αγνώστου ιδιοκτήτη’’. Στη περίπτωση της εκπρόθεσμης δήλωσης υπάρχει επίσης πάντα ο κίνδυνος των προστίμων ή της υπερτιμολόγησης του τελικού παραβόλου.

 

ΚΤΗΜΑΤΟΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΡΗΤΗΣ

Επισκεφθείτε μας στα Χανιά, στην Δικτύνης 2 για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας. Για απορίες καλέστε στα τηλέφωνα 2821073651 ή στείλτε email στο [email protected]

 

Η Κτηματοεφαρμογή Κρήτης είναι ένα τεχνικό γραφείο πολιτικών μηχανικών και δικηγόρων που δραστηριοποιείται στη πόλη των Χανίων. Η ομάδα μας αποτελείται από Πολιτικούς Μηχανικούς, Τοπογράφους, Δικηγόρους και Οικονομολόγους. Αναλαμβάνουμε εξολοκλήρου την σύνταξη και  την κατάθεση του φακέλου σας στο Εθνικό κτηματολόγιο, αφού ελεγχθούν τα δικαιολογητικά σας από το νομικό μας τμήμα. Σε περιπτώσεις χρησικτησίας ή όπου αλλού κρίνεται απαραίτητο μέσα από το γραφείο μας, χωρίς να χρειαστεί να μεταβείτε αλλού, διεκπερεώνεται η έκδοση τοπογραφικών σχεδίων και η σύνταξη ένορκων βεβαιώσεων. Λόγω της τεχνογνωσίας μας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας οι πιθανότητες για λάθος είναι μηδαμινές. Στόχος μας είναι το αίσθημα ασφάλειας των πελατών μας.

Στα Χανιά η προθεσμία για την δήλωση της περιουσίας σας στο Εθνικό Κτηματολόγιο λήγει 30 Ιουνίου 2022. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στην περιφερειακή ενότητα Χανίων αφορά πέντε δήμους: ολόκληρους τους δήμους Αποκορώνου, Καντάνου – Σελίνου, Κισσάμου, Πλατανιά και Σφακίων και το υπόλοιπο του δήμου Χανίων, δηλαδή τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ Αγίας Μαρίνης, Αγιάς, Βαμβακοπούλου, Βαρύπετρου, Θερίσου, Κεραμιών.

Στο Ηράκλειο η προθεσμία για την δήλωση της περιουσίας σας στο Εθνικό Κτηματολόγιο λήγει στις 23 Μαΐου 2022 για τους κατοίκους της ημεδαπής και της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου αφορά τρεις δήμους: Δήμοι Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Χερσονήσου.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου λήγει στις 30 Ιουνίου 2022 για τους κατοίκους της ημεδαπής και για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η δήλωση της ιδιοκτησίας σας στο Εθνικό Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική από το νόμο και αποτελεί προϋπόθεση για μελλοντικές πράξεις που πιθανόν να χρειαστεί να κάνετε, όπως: Επιδοτήσεις ΟΣΔΕ, Μεταβιβάσεις, Γονικές παροχές, Δωρεές, Έκδοση οικονομικών αδειών κ.ά.

Η Κτηματοεφαρμογή Κρήτης εξειδικεύεται στην κτηματογράφηση ακινήτων, φυσικών και νομικών προσώπων . Διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό τοπογράφους και νομικούς συμβούλους και προσφέρει ολοκληρωμένη και ασφαλή υπηρεσία κτηματογράφησης.

Πρόκειται για μια εύκολη και άμεση διαδικασία για εσάς, καθώς ο πελάτης, μας προσκομίζει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και αναλαμβάνουμε έως τέλους την διεκπεραίωση του φακέλου του από το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό μας.

Πρόστιμα και επικινδυνότητα

Η μη δήλωση του στο χρονικό περιθώριο της προθεσμίας θα έχει ως αποτέλεσμα το χαρακτηρισμό του ακινήτου ως “αγνώστου ιδιοκτήτη’’ ή εκπρόθεσμου σε περίπτωση δήλωσης του μετά το τέλος της προθεσμίας. Οι επιπτώσεις αυτού είναι η αδυναμία καταβολής επιδοτήσεων, η αδυναμία μεταβίβασης του, αδειοδότησης κτλ. στη περίπτωση του ‘’αγνώστου ιδιοκτήτη’’. Στη περίπτωση της εκπρόθεσμης δήλωσης υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των προστίμων ή της υπερτιμολόγησης του  τελικού παραβόλου.

Αντιμέτωποι με ποικίλα πρόστιμα είναι όσοι δεν δηλώσουν εμπρόθεσμα το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο. Το ύψος των προστίμων για εκπρόθεσμη δήλωση υπολογίζεται βάσει του είδους και της αξίας του ακινήτου, ενώ σε πιο ακραίες περιπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος να χαρακτηριστεί το ακίνητο ως «αγνώστου ιδιοκτήτου» και να περάσει στην κυριότητα του Δημοσίου. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης δεν καταφέρει να υποβάλλει έγκαιρα τη δήλωσή του κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης στην περιοχή του, υπάρχει η δυνατότητα εκπρόθεσμης δήλωσης, μέχρι τη σχετική ημερομηνία που ορίζεται με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση Ακινήτου στο Κτηματολόγιο:

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ 

Για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας ή για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο 28210 73651 | 6986580528 ή επικοινωνήστε μέσω email στο [email protected]

Τα γραφεία μας λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 π.μ. – 20.00 μ.μ. και το Σάββατο από τις 10:00-15:00

ΚΤΗΜΑΤΟΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΡΗΤΗΣ

Δικτύνης 2, Χανιά, 73135

 

Μέγεθος Γραμματοσειράς